TERIMA KASIH..

Monday, April 19, 2010

Lamanya Bisu..

Salam..lama tak menulis jadi nak warning awal2 entry ini pastinya panjang..Erm, diam tak diam tinggal lagi 5 minggu untuk saya menjadi guru praktikal kaunseling mengajar mata pelajaran perdagangan di SMK Seksyen 16, Shah Alam.. Perasaan susah nak cakap yang penting dah tak nangis macam awal2 dulu..
Sekarang nak cerita pasal anak2 bulus..Dorang ni duduk dalam satu bilik. Walaupun bilik ni takde kipas tapi lidah dorang tak terjelir2 macam duk dalam cage kat Serdang..So, seronoklah dorang ni kan..Jom dengar cite sekor2..
 

Adeeni :

Waktu yang paling mendebarkan saya adalah apabila Adeeni jatuh ke luar tingkap..Masa tu pukul 5.30 pagi..saya akan bangun awal sebab nak bersihkan poo & pee dorang sebelum gi sekolah..bila buka je pintu bilik saya tak nampak kelibat Deeni..saya pun panggil..Terdengar suara Deeni mengiau kat luar tingkap..saya buka tingkap luas2 untuk jenguk tapi tak nampak cuma dengar suara aje..Hati saya Tuhan je yang tau.. Saya gagahkan diri untuk cabut 3 cermin tingkap..barulah saya nampak Deeni tengah duduk..Dia hanya mendongakkan kepala sambil mengiau agaknya dia mintak tolong..
                Saya yang mati akal terus kejut member..dia pun terkejut tengok..kalau nak capai guna tangan memang tak sampai..Saya hulurkan tuala berharap dia akan panjat pun tak jadi coz Deeni duduk je..Agaknya dia takut nak berdiri..Member cakap nak tak nak kena panggil bomba ataupun saya terpaksa turun untuk ambil dia..Saya ni dah lah gayat orangnya..Kang kalau turun confirm saya pass out pulak.. kalau panggil bomba pagi2 ni plak confirm kitorang akan glemer..Bomba datang sebab nak menyelamatkan kucing..
                Tetiba dapat ilham..teringat payung kakak rumah sebelah yang dia gantung kat luar rumah..besar payung tu..saya pun ambil tanpa kebenaran dan menggunakan batang payung berbentuk ‘J’ untuk mencangkuk perut Deeni..Nasib masa saya tarik dia diam tak meronta..Cepat2 saya tarik & terus peluk..Kesian tengok Deeni ketakutan..
Kitryna :

Kerana kesibukan berpraktikal saya tak perasan yang Kitryna ni dah bunting..maklumlah umur dia pun baru 8 bulan..Lainlah si Adeeni & Violet dah 1 tahun 2 bulan pun tak bunting lagi..Hari Sabtu malam Ahad baru saya perasan..Sangat gembira time tu..tak sabar nak dapat cucu..Hari Isnin rasa cam nak balik awal aje..Bila balik tengok Kitryna dah lahirkan sekor anak..Saya datang dekat tapi tengok anak dia dah keras..Saya rasa mungkin mati sebab Kitryna tak buka kantung dia..Sedih sangat..dah la anak dia warna oren..teringin sangat nak ada anak bulus warna oren..takde rezeki..Mungkin sebab tu tak elok kita bagi kucing yang umur dia belum sampai setahun untuk bunting..Dorang ni tak matang lagi..Bapak dia sape lagi kalau bukan anak hero saya sorang tu..Lotus.. Betul cakap Doc Vet..Kalau bapak dia besar kemungkinan nak dapat baby sikit je coz perut si ibu tak boleh nak tampung banyak2..Kalau banyak kemungkinan ibu kucing terpaksa di bedah..macam manusia gak..So anak dia memang sekor je..mati pulak tu..
Violet :

 Violet sekarang ni menghadapi masalah kehilangan bulu..paling ketara kat ekor, kawasan sekitar punggung..kedua belah kaki & kawasan perut kiri & kanan..Kesimpulannya kat tempat2 yang dia boleh jilat.. tengok2 gak takut ada fungus tapi bila check takde..Memang dia suka sangat jilat bulu..nak bawak gi vet pun takde masa lagi..Kesian gak tengok Violet dah tak cun lagi..
Lotus :

Anak jantan yang sekor ni plak makin gemuk..Tapi kejantanannya dah terbukti sebab dah berjaya membuntingkan Kitryna..Cuma nak tunggu dia membuntingkan Violet & Adeeni..Cepat2 la buntingkan mereka itu..teringin nak cucu ni..
Bluey:

 Bluey ni plak dah semakin besar tapi masih belum jadi anak dara lagi..maksudnya belum on heat lagi la..Dia je yang suka main bola loceng tu..Maklumlah yang lain dah dewasa tapi dia masih kanak2 lagi..
Banyak lagi gambar nak upload tapi next time la..Nanti2 nak cite pasal Cikgu Balqish & anak2 muridnya..huhu kenapa hari2 kena pakai name tag..tata

12 comments:

yaYa@DaiYa said...

nindunyer kt kamu ngn anak2 bulu kamu...update la lg...miss u so much...

(",)aiNa('',) said...

eh eh ... tekuzat tgok ...
bile nak balek uma ?!?
da x tawu jln ke?!?
and pokok ayong nyawe2 ikan la ...
btw; aina wt blog bawu nieyh :)
saje menggedik ... wee ~

Cutie said...

qishaa...
rindunyee..:(
lame btol qisha mnyepi..
rindu kat qisha n anak bulus..
thnx god, da tahu dorg camne skrg..
cepat la abeh prktikal, update blog mcm dulu.. rindu nk dgr cter qisha n dorg..

DeVoteD LilY said...

waaaahhh..
da beranak.. tp cian.. mati plak..
huhu.. tape qisha jgn sedeyh..
lotus akn cbe bg cucu kt awak. hehe..

Juz Call Me Sharz said...

rindunyer kat dorg..
da lame sgt qisha menyepi..
:((

Misz Pinkie Winkie said...

hai qisha.
misssz u bebeh.
selalu2lah update.
kamu tetap segar dalam ingatan.

sI tEDI said...

sebulan juga x de entry.. he he he he..

selalu tepek gambau yek

cik bunbun said...

akak! rindu sgt huhuhuu! lame lagi eh nak habis prektikel huhuhuu!

keen said...

haa..update pun akhirnya cikgu qisha ni...

amie said...

bestnye..
tapena ade anak bulus yang buku macam tu..
hukhukkk

umi_e said...

salam... kesiannya Kitryna kematian kitten... apa nak kata - muda lagi dah beranak... tak ada pengalamanlah kan...

* cuba lagi ok ;)

iela said...

sayangnyer kitten tu mati.. nampak mcm besar la kan. Takpe..boleh try lagi.. hihi