TERIMA KASIH..

Monday, November 9, 2009

HARTA BENDA ANAK2 BULUS..

kat bawah ni adalah senarai harta benda anak2 bulusku..kepada yang ingin membela kucing terutama yang berbulu panjang maybe this could help u a bit..kepada yang dah berpengalaman membela kucing maybe barang2 ni masih banyak yang kurang and i'm still learning 2 give the best 4 my anak2 bulus..so let's check this out..


1)MAKANAN
ni adalah makanan 4 my anak2 bulus..Iams kitten..slalu beli 9.07kg untuk 5ekor anak bulus tahan tahan lebih kurang sebulan ..harga RM145.00 after diskaun 15% RM123.20..beli kat St. Angel animal medical centre Taman Equine, Bandar Putra Permai belakang Jusco Equine..
stakat ni puas hati ngan Iams sebab anak2 bulus sihat & gemuk makan ni..lagi 2bulan maybe nak tukar kepada Blackwood adult sebab mereka nampaknya telah dewasa..


2) CAT LITTER

this is my cat litter..love the lemon flavour sebab xderla bau 'kumbahan' diorang ni kuat sangat..slalunya i akan beli 2 pack which 10liter perpack..tahan dalam sebulan..beli kat Pet Lovers Centre The Mines Shopping Fair tingkat bawah skali berdepan dengan Maybank berharga RM25.oo perpack but now ada offer (xtau sampai bila) dapat RM19.00 perpack..


3) VITAMINS
ni vitamin 4 their bulus & skin..helps correct all types of skin and coat conditions like dullcoat, flaky skin, axcess shedding and scratching caused by deficient diets..i'll give them 1 pumped everyday..kadang2 terlepas gak..just pump into their mouth or boleh campur kat dalam makanan..slalu i pump jer dalam mulut..harga sebotol RM23.00 after 10% diskaun RM21.70 beli kat St. Angel gak..
yang ni plak vitamin untuk reduce shedding & promote healthy skin & coat..i'll gave them 1 hari 1 biji. 1 biji belah dua pastu letak dalam makanan..nak masuk mulut susah sket..so nasibla kalo ada yg termakan lebih..250 tablets RM21.60 after 10% diskaun RM19.44 beli kat St Angel gak..
yang ni plak tuk prevent hair ball..slalunya kucing yang berbulu panjang lebih senang kena..sebab bila dorang jilat bulu semua bulu masuk dalam perut and once perut da xboleh terima dia akan muntahkan..so kita akan nampak kat muntah tu ada banyak bulu.. nama pun hair ball..actually i jarang bagi coz diorang ni xsuka..tapi kalo ada yg muntah hairball i akan bagi..harga RM18.00 tapi dapat RM17.00 beli kat City Pets Veterinary Clinic Taman Serdang Raya..kat tepi jalan besar nak menghala ke KL..


4) KESIHATAN DAN KECANTIKAN
yang ni untuk ubat cacing dorang..masa beli ni xder budget..pasni nak beli yang pil punya..ubat cacing bagi 3bulan sekali..kalo kucing ada banyak cacing nanti dorang akan cirit..RM16 petshop bagi RM15 beli kat Mesra Petshop Taman Sri Serdang..

yang ni plak ubat untuk telinga..kalo ada yang da start garu telinga tu maknanya ada mites so kena la titik benda ni..4-8 titik sehari selama seminggu..harga RM28.00 kat Mesra Petshop..
ni plak ear cleaner liquid..i bersihkan telinga guna ni..titik 5 titik pastu massage then baru bersihkan guna cotton stick..seminggu 2x..tapi kalo xsempat seminggu sekali je i buat..beli kat St Angel..
ni ubat untuk mata..kalau mata dorang merah ke i akan titikkan 2 titik tapi kena make sure mata dorang sakit bukan sebab luka..kalo luka xboleh letak coz boleh jadi buta..harga RM15.00 kat Mesra Petshop..
ni medicated shampoo untuk anti fungus..beli masa Flex kena fungus teruk..tak ingat beli berapa tapi kat Hospital Veterinar Universiti (UVH) UPM..



ni la satu2nya sikat yang i ada untuk sikat anak2 bulus i setiap hari..dorang ni banyak bulus so setiap hari i akan sikat dorang..sometimes 2x sehari supaya bulu2 mereka tidak bergumpal..beli kat Mesra Petshop
ni untuk gunting their kuku..to be honest paling malas nak buat yang ni sebab mereka susah nak duduk diam..tapi akan buat bila my mother da start memetir "Habis kusyen ummi tercabut benang berbulu..kang ada yang kena tendang keluar.." so cepat2 la i kena potong kuku dorang..
beli kat Pet Lovers Centre RM10.00
dettol ni i guna untuk bersihkan cage dorang..campur ngan air then amik tuala i pun lap2kan cage dorang..bersihkan tempat pembuangan dorang pun guna ni..harap2 terhapusla kuman..RM9.90 250ml..
ni ubat yang i guna untuk prevent kutu..RM52.oo nett price kat St Angel..dalam ada 3 pipet jerk..1 pipet untuk sekor kucing..titik kat blakang leher bagi kena kulit..kat situ dorang xdapat jilat..

ni plak ubat kutu yang i plan nak beli..mahal..250ml RM60.00..kat St Angel..itu pun after diskaun..tengokla kalo ada rezeki i nak beli..

Last but not least..kalo xder ni, i la yang mati..

utamakan kebersihan..bila da usik2 anak2 bulus cuci la tangan guna ni..that's all from me..eh realised x i xde shampoo 4 my cat?..actually sabun dorang da bis so xdapat amik gambar..nanti da beli i upload k..tata

3 comments:

lyanaixora said...

okeh akak.,
yana da tukar background..
cuba view ek..
btw brg2 kucing ni mengalahkan brg2 mak andam!!!!

Qisha said...

memangpun yana..xdapat andam orang andam kucing pun jadilah..

Juz Call Me Sharz said...

wah byk giler brg2 dorg...
sume2 nih beli sendiri or recommended by vet??