TERIMA KASIH..

Friday, November 20, 2009

KEJAYAAN YANG GEMILANG..



haha..harini 20/11/09 adalah hari kejayaan untuk i..kejayaan ape?bukan kejayaan sebab dah berjaya mengajar anak2 bulus minum air dari bottle tapi kejayaan i memasak..yup memasak..selama 25 tahun hidup di atas muka bumi ini i sebenarnya tak pandai masak..selalunya hanya menolong aje...tapi harini dari nasi (of course la i pandai masak sebab skarang guna ricecooker je) sampai lauk suma i yang masak..by myself ok..

nak tau apekah lauknya..temanya masakan seafood..lauk yang pertama i masak ketam rebus air..xtau la plak masakan ape namanya so i hentam aje nama tu..pastu sotong masak kicap n last skali sambal udang..yelaa taula masakan ni simple tapi kira okla kan untuk orang yang cam i ni..sebenarnya keinginan nak masak ni sebab harini monthly anniversary kitorang(mengada tiap2 bulan pun nak wish)..so i pun cakap kat my the other half "bie, harini kita makan sama eh..sempena dengan anniversary kita biar sayang yang masak.."


ingat nak makan sebelum smayang Jumaat tapi sebab amatur dan leka tengok internet terpaksala makan lepas smayang Jumaat..i tapau pastu kitorang makan kat tasik..bawak sudu dua pastu garfu pinjam kat kedai makan tuh..haha..romantik tak?



ni respond yang i dapat dari my family : 
i : sedap x?
Iqbal (adik) : sedap tapi udang ko pedas sikit 
i : adik nk tambah nasi lagi?
irin (adik) : tak nak..
i : nape tak sedap ke ayong masak?
irin (adik) : mengangguk dengan cepat berkali2..sedap..adik da kenyang
i : sedap tak wan ayong masak?
wan (nenek) : sodap..

ni respond dari hubby :
i : bie sedap tak sayang masak?
hubby : sedap..pandai sayang bie masak..

so sekarang i tengah perasan masakan i sedap..jangan marah eh..walaupun i tau mungkin dorang ni nak amik hati i je kan..sebab masak lauk simple camtu pun punyala lama..blum masak cam orang lain lagi..kari ke, masak lemak ke..sumpah tak tau masak camtu..at least i tau i masak tu dengan kasih sayang untuk orang2 yang i sayang..mungkin sebab tu suma orang akan cakap masakan mak dia adalah masakan yang paling sedap walaupun hanya telur masak kicap..i percaya masakan tu jadi sedap sebab dicampur dengan kasih sayang yang mak2 ibu2 ummi2 mummy2 mama2 kita bagi untuk kita..

4 comments:

CikLola said...

xpe kak..slow2..lola pn xreti masak sgt..yg simple3 leh lew..
jnji dgn ikls n kasih syg :)

kompem sume jd sedap..hek3

Qisha said...

mekasih cik lola sbb bagi semangat..bila da dapat semangat ni nampaknya kenala blaja masak yg lain pulak:)

Misz Pinkie Winkie said...

hhehe....masak tue simple jerk.
bahan semuer sama.
cumer kalo masak kari letak kari.
masak kicap letak kicap.
masak asam pedas letak cili kering blander dan daun kesum...hehhheh

lin muler blajar masak darjah 6
time arwah mak dah takde.
so..lin masak tuk ayah.
abg2 akak2..smuer kijer jauh.
hhehheh..

yang penting qisha kener masak selalu...
takut nantie lupa.
chaiyok..chaiyok.

Qisha said...

baru perasan komen lin..darjah 6? tabik la ngan Lin..mest sangat sedap Lin masak..lin anak bongsu yer..tq lin..qisha akan cuba masak selalu..