TERIMA KASIH..

Monday, December 14, 2009

SATU HARI DI MELAKA..


Hari Jumaat my the other half ajak jalan-jalan..dia tak bagitau plak nak jalan mana.. i pun siap..rupanya dia ajak gi jalan kat Melaka..dia kena bawak 3 orang lecturers dari Sri Lanka untuk melawat tempat2 menarik kat Melaka..so i pun tumpang sekaki..walaupun kampung abah kat Melaka tapi lama dah tak jalan2 kat Melaka..Me and my the other half, 3 orang lecturers Sri Lanka serta Pak Ayub driver fakulti..

Dari kul10 pagi sampai 10 malam kat Melaka..memang jalan2 sebab kami memang menggunakan  kaki..mula2 kat zoo Melaka..Masuk zoo ni dewasa RM7 tapi kalau ada bawak video camera kena bayar RM10 lagi..zoo ni malam pun bukak..menarik la banyak binatang..

Next station Menara Taming sari..nak naik RM10 dapat tengok satu Melaka dari atas..view sangat cantik..kalau malam mesti nampak lampu2 yang menarik..

Next melawat St Pauls Church Paul Ruins..tak payah bayar tapi kena naik tangga yang tinggi..kat sini ada tempat orang baling dwet untuk make a wish..tapi i tak buat la..tak percaya..
Pastu kami naik beca..mula2 lecturers tuk tak nak naik but bila they saw beca yang ada musik tu terus nak naik..kitorang pun pilih tukang bawak beca yang muda sebab kesian tengok pakcik tua yang masih mengerah kudrat tua mereka untuk mencari rezeki..tapi bila i naik yang muda macam nak terputus urat jantung..kayuh punyala laju..pastu basikal dorang glemer..BMX..betul tapi tayar yang besar tu..pandai dorang modified..

Next naik bot menyusuri Sungai Melaka..sangat berbaloi sebab RM10 untuk 45 minit perjalanan..

yang bestnya..punyalah jauh kami berjalan kaki untuk mencari kat mana stesyen bot ni..maklumlah ada lorang pejalan kaki sepanjang sungai ni..rupanya wrong way..
Malam2 naik bot ni memang  best sebab kiri kanan banyak lampu yang menghiasi kiri kanan laluan..

Kalau gi melaka jangan lupa pekena asam pedas Melaka..memang kau..tetiba rindu asam pedas nenek melaka..sangat sedap..

Kesimpulannya memang best la jalan kat Melaka sekarang..kalau malas nak jalan jauh2 gi la Melaka..gambar2 ni suma i amik kat internet sebab gambar kami lum amik lagi kat camera lecturers Sri Lanka tuh..tata

5 comments:

azreene said...
This comment has been removed by the author.
azreene said...

wah cantik bandar melaka...lame dah tak gi melaka walaupun kampung kat melaka jarang sekali jalan-jalan kat melaka..sekarang banda melaka dah cantik berbanding ngan dulu......

Qisha said...

a'ah awak..gi la ajak husband awak cuti2 kat Melaka..honeymoon untuk yg kesekian kalinya..

azreene said...

tak sempat nak honeymoon sekian kalinya dia asyik sibuk jer...... susah nak ajak dia jalan2 ni....minggu ni dia dah kena gi kursus... tinggal sorang la saya.....

Qisha said...

alaa..ciannya..cepat2 dapat baby..nant ada yg teman..xdela sunyi