TERIMA KASIH..

Friday, January 8, 2010

PENAT TUL BUAT PROJEK..

hai suma..4 hari yang memenatkan dengan cubaan untuk membina cat tree untuk anak2 bulus..actually ada playwood ngan kayu lebih masa buat cat cage dulu so dah setengah tahun kayu tu berpanas berhujan..bila semangat dah datang rasa cam nak buat cat tree plak..dari kayu tu reput baik kita wat sesuatu kan..

Day 1 (Isnin)

setelah membelek internet berkenan la ngan satu design ni..tengok cam senang nak buat so ajak my sis gi kedai hardware tuk beli kayu yang panjang sket ngan paku sebab paku kat umah da abis masa buat cat cage hari tu and kayu plak dah tak de kayu panjang..nasib kedai tu depan rumah..hilang ayu bila jalan kaki sambil bawak kayu..bila nak melintas jalan lari selaju mungkin sebab takut keluar surat khabar "Niat seorang gadis membuat cat tree tidak kesampaian"..habisla RM20.00

Pastu suruh my other half pinjam gergaji eletrik kat member dia supaya kerja menjadi mudah..Other half pun tolong la potong kayu tu mengikut arahan i..bila da paku suma cat tree tu langsung tak stabil..tak puas hati betul..lepas maghrib i pun musnahkan balik..tak sempat nak amik gambar..geram..

My wan (nenek) pun cakap "kalo ko la yang buek memang tak jadi la do..dongar la cakap wan ni..tak kan ado jadi do..tadi pun orang tolong tak jadi..ni kan ko nak buek sorang.." Terang dan nyata wan saya orang Nogori Somilan..adik laki i pun cakap "tengok ko punya barang2 ni pun tau takkan jadi.. " i terbakar je dengar.. tak memberi semangat langsung..pastu wan sambung lagi "Kalo ko dapek buek yang cantik wan bori ko RM10.00.. " Tetiba rasa tercabar..malam tu jugak i bertukang sorang2..tengok kan internet berkenan kat design ni plak..nampak simple and stabil..yang penting senang nak buat..


Belajar dari kesilapan kan..tak perlu tinggi2 sebab nanti goyang..malam tu jadila bentuk ni..tak sama langsung dari contoh..wan da tidur pun saya kejut jugak suruh tengok..tapi wan mencebik..sabo ajola den..


Day 2 (Selasa)

Pagi2 lagi saya bangun..bila tengok cat tree tu macam tak puas hati..wan pun cakap "rondah camtu nak buek apo..takdo hondak kucing ko nak main kek situ do.." wahai wan..bagila muka kat cucu wan ni sikit..wan ingat ni rancangan realiti ke yang nak kena ada juri yang lazer..tapi betul gak..saya pun usha balik kat internet..berkenan la plak ngan design ni..tinggi betul cita2 kan..


saya pun musnahkan semula cat tree tu pastu buat yang baru..inilah hasilnya..

Tengah hari gi klas..bila balik klas kul 2 petang tak puas hati plak ngan design tu terutama yang bahagian atas..macam tak stabil and my furkids pun tak lepak kat situ..i pun cakap kat my other half "tak advanture la cat tree yang sayang buat tu..sayang nak yang advanture sket"..sampai je rumah rombakan semula di buat..sampai malam ini lah hasilnya..



Day 3 (Rabu)

Bila tengok cat tree ni rasanya boleh tambah lagi..disebabkan masih ada sisa kayu dan playwood yang tidak digunakan so saya pun tambah lagi..dan inilah hasilnya..

Malam ajak my other half gi beli carpet..1 meter RM10..beli 1.5 meter ngan carpet tapak dia RM4..saiz carpet tapak tu plak ngam2 aje ngan tapak cat tree tu..carpet tapak tu beli yang berat sket supaya lebih stabil..gi beli gam kayu kat hardware..total dwet kluar haritu RM30..

malam tu gak start letak carpet..ingatkan malas nak cabut sebab da paku kuat..just nak potong je carpet tapi susah plak..so kena cabut suma balik..balut satu2..dari kul9 malam sampai 2.30 pagi balut..sakit betul pinggang..
 

Day 4 (Khamis)

Bangun kul 9pagi lepas buang poo and bagi anak2 bulus makan terus buat kerja2 memaku..masa ni wan da semangat plak nak tolong pegang..bagus gak..nak paku kalo sorang memang tak boleh..dan menjelang tengah hari siap jugak cat tree ini..
Wan tak bagi pun RM10 tapi kalau bukan sebab wan cabar mesti cat tree ni tak jadi..so ada bagusnya pengkritik yang lazer dalam rancangan realiti ni..barulah semangat kan..Total cost RM50.00.. takdelah puas hati sangat ngan cat tree ni..bila dorang main still ada gegar tapi kukuh la..walaupun bergegar dorang still panjat2..dorang tak takut..takdelah masa cubaan pertama dulu kan..saya still nak touch up sket2 lagi cat tree ni..nanti bila da touch up saya akan post kan lagi..

Kesianlah ngan my neighbour sebab selama 4 hari i memekak tak kira siang dan malam..tapi saya sangat bangga sebab i do it all by my self..pegang gergaji eletrik lagi tau..ya memang benar kata pepatah tangan yang menghayun buayaian mampu menggegar dunia..Sorry entry sangat panjang..sudah mengantuk mahu tidur..nite suma

19 comments:

anjut said...

yeah, kota A famosa bukan didirikan selama sehari. begitu juga cat tree anda!tahniah!hahaha!

Qisha said...

uih anjut cepat tul anda mengomen ye..mekasih..tapi dalam banyak2 kota mengapa A Famosa menjadi rujukan?

Juz Call Me Sharz said...

wah pndinyer awk wat cat tree..
nak gak wat mcm 2..
tp kwsn umah xsebesar rumah awk..
siap leh wat umah tuk kucen2 awk...
myb oneday bile da ad umah sendiri..
hehehe..
:D

Ekien Ashikin said...

qisha........
chanteknye..........
mesti dak2 ni suke...
huhuhu..
ni memberi idea nie...
cun2... kreatip2... inovatip..
ini lah mummy idaman kucing2 malaya...

Lieya said...

Amboiii chanteknyee... bagus2 pasal bertukang sendiri. Goyang2 pun yg penting hasil kerja tangan sendiri... Tahniah tahniahhhh

CikLola said...

kak..lola jeles neh...cantek..uwaaa....jeles3

en. AMD said...

Great!
rajin btl Qisha...
untung anak2 bulus dpt tuan yg baik hati...

Qisha said...

Sharz : mekasih..saya pun still duduk ngan family..kita doa sama2one day dapat umah sendiri..bebas sket nak wat ape2 untuk anak2 bulus kan..aammiiinnnn...

Ekien : thanks..dorong main kat sini sampai jatuh2 ke bawah..yela tempatnya bekan besar pun nak bergurau..dorang plak gemok..hehe..nak buat besar sikit takut kena marah sebab wat semak kat depan..hehe..kalau free ekien pun boleh cuba buat ;)

Lieya : mekasih..dua kali gak la terketuk jari sendiri..ada gak rasa nak give up sebab takde sapa nak tolong..bila qisha letak kat tiang merah tu betul2 langsung da tak goyang sebab ada support..sangat suka :)

Cik Lola : thanks..tak yah la nak jeles..bukan gempak sangat pun..hehe

Amdie : thanks, tak rajin pun..kalau rajin dah lama da buat..ni tunggu setengah tahun kayu tu berhujan berpanas baru nak manfaatkan..

syaireen said...

tahniahhhhhh awak pandai jugak awak bertukang yer.......mesti dorang seronok main kat situ sebab mama bulus yang buat untuk anak-anak bulusnya.heheheeh......:)

Qisha said...

thanks awak..tak sangka gak boleh bertukan..tapi mungkin sebab sayang punya pasal..yang tak boleh pun kita usaha gak kan..

N@dhir.. said...

AYONG..CANTIK SANGAT..CAT TREE TU..HU3..WAH LAME2 RUANG DEPAN TU BOLEH JADI HAK MILIK KEKAL TUK ANAK2 BULUS..PAS NI BUAT JAMBAN BESAR KAT DEPAN TU UNTUK ANAK2 BULUS K!!! HAHAHAHA..ENCEM X IDEA NADHIR TU?? KACAK N MACO KAN..

Misz Pinkie Winkie said...

qisha.
cantiknya cat tree tue.
comel..kalo tambah tali utk scratch mestie si comel suka
(bleh tak lin geng ngan wan pasal bagi komen)..
kim salam cayang kat wan coz bagi semangat kat qisha.

tapie memang kagum lah.
lin jerk tak berjaya lagie nak wat cat tree.
beli yang siap jerk.
huhuhu.

Qisha said...

nadhir : mekasih la ye puji tapi still gak ada puji diri sendiri tu yang tak boleh tahan..tapi betul la..lama2 ruang depan ni memang khas tuk anak2 bulus je..tapi kan ape motif nak bina jamban tu ek??mengarut betul adik aku yang sorang ni..wakaka

LIn : thanks, tula qisha ingat nak beli tali tu tapi kat kedai hardware tu plak da abis stock..yang qisha belit tu tali kecik aje..tak best..wah2 lin pun nak jadi pengkritik yang lazer yer..

alaa bisa je Lin..orang nak jimat kos kenala buat sendiri..kalau dah ada dwet sendiri rasanya beli yang da siap jugak..hehe

My A,B,C,D...... said...

hebatnyaaaaaaaaaaaaaa....

Qisha said...

My A, B, C, D : Mekasih..biasa aje..suma pun mest boley buat..cuma kena ada masa aje kan..

My A,B,C,D...... said...

carpet tu beli kat mane ek....

Qisha said...

carpet tu beli kat kedai permaidani..macam2 colour ada oren, hijau, biru, coklat, kelabu.. saya beli 1m RM10

umi_e said...

wahhhhhhhh cantiknya!

* memang berbaloi cost yg dikeluarkan sebab kalau beli di kedai harganya mau berlipat2 kali ganda!

* scracthing pole yang kak e beli entah apa rupanya tu pun dah dekat sama dgn harga cat tree tu tau! Good work & keep it up!!

Qisha said...

mekasih kak e..

tak mampu lagi nak beli tu yang kena buat aje..huhu..kalau masa & fulus mengizinkan mungkin akan ada projek lain pulak ;)