TERIMA KASIH..

Tuesday, February 9, 2010

PEMBETULAN KEMATIAN..


Semalam berkesempatan untuk menghantar semua anak2 bulus kecuali Princess gi UPM vet untuk buat check up..Beria2 bawak camera ingat nak snap banyak gambar..sekali..
tit..tit..
Batteru exhausted!!

Sabar ajela..nasib baik sempat tunjuk gambar cage kat Doc.. Doc Erni cakap kapasiti kucing & cage tu ok..sebab dorang still boleh main..

Kematian Flex pulak bukan disebabkan FIV tapi FIP..FIP ni ada dua jenis wet & dry..Flex kena wet..Lega sebab Doc cakap anak2 bulus yang lain sihat termasuk Kitryna yang luka digigit Flex..Doc cakap virus FIP ni tak senang berjangkit walaupun dari gigitan..Nak tau FIP ni lebih lanjut klik SINI..

Main cause Flex kena adalah sebab antibody dia yang sangat lemah dari kecik..Selalu kena cirit & fungus..Mungkin dari baka dia..Dulu masa amik Princess dari owner lama dia mungkin Princess "kawin" ngan adik beradik or anak or sepupu sepapat sepusat sepusing..Jadi jangan kahwinkan kucing anda dengan baka dia jugak..

Jadi kalau Kitryna mengandungkan anak Flex kemungkinan anak2 tu nanti ada yang dapat FIP tapi tak semuanya..Kitryna &  Bluey divaksinkan jugak semalam..Violet plak bersin..Doc tanya kat rumah or jiran ada buat renovation tak?? Memang ada jiran kiri kanan buat renovation..So kena pastikan dorang tak kena debu kalau tak nanti dorang selsema..ataupun dorang alah dengan pasir yang banyak debu or wangi..Macam2 kan..

Masa kat UPM vet tu dorang menjadi tumpuan terutama si Lotus..semua nak dukung..sukalah dia..anjing menyalak yang lain kembangkan bulu ketakutan..Lotus buat dek aje..dia ingat badan dia besar so dia tak takut..Lotus, Lotus..

Current weight dorang ni :

LOTUS : 4.75kg
VIOLET : 3.3kg
ADEENI : 2.8kg
BLUEY : 2.3kg
KITRYNA : 2.2kg

Banyak lagi nak cerita tapi nantilah..Sorry entry kalini kurang gambar..

9 comments:

My A,B,C,D...... said...

adeeni nampak besar tapi berat 2.8kg ek...mungkin sebab bulu dia yang lebat and gebu

sI tEDI said...

tergolek golek g vet..

Hello Kitty said...

harap dorg sume djauhi dr sume penyakit..=)

Misz Pinkie Winkie said...

alhamdulillah.
yang lain semua ok.
comelnya mereka duk berlonggok tue.
kalo jual kat pasar.
seloggok rm3.
ehheh

Qisha said...

hafiz : a'ah doc pun cakap camtu..berat bulu aje..hehe

Tedi : cage kecik tergolek2 la dalam tu..

Kitty : thanks..amiinn

Lin : amboi nak jual anak kita RM3 aje..Saje aje nak nyakat tau..

shaf lina said...

berapa u kena ek anta kat vet upm nih

amie said...

nak yang kaler puteh itewww..
mlm ni ilang..
saye curikk..
kekeke

CikLola said...

lotus br 4.7 kg..tp beso..geram..klakor gilew tgk die blari rituh..hek3

Papa meow said...

Doakan murah rezki, Byk belanja tu huhu